ASSOS (Behramkale) Çanakkale iline92 km, Ayvacık ilçesine15 km uzaklıktadır. Behramkale (Assos) Ayvacık’ın köylerinden biri, ama Assos’un bir turizm merkezi olarak öne geçmiş.
Assos’a kendi aracınızla İstanbul’dan üç farklı yolla ortalama 5 saatte, İzmir’den yaklaşık 2,5 saatte ulaşırsınız. Otobüsle gelmek isterseniz Ayvacık, Altınoluk veya Küçükkuyu’ya ulaştıktan sonra sürekli çalışan Assos dolmuşlarıyla ulaşabilirsiniz Assos’a. Biz Tekirdağ üzerinden Çanakkale’ ye oradan da Assos’ a geçtik. Çanakkale’ de boğazı her yarım saatte bir kalkan feribotla geçtiğimizi söylemek isterim. Feribotlar oldukça hızlı ve modern. Feribottan indikten sonra kendi arabamızla 1 saat sonra Ayvacık ilçesine vardık. Buradan yaklaşık 15 dakkikada Kadırga Koyuna ulaştık .
Zeytin ağaçları ve dağ kekiğinin kokuları bizi ilk karşılayan güzelliklerden oluyor. Buradaki konaklayacağınız yerlerin hemen hepsi yarım pansiyon hizmet vermekteler. Hemen girişte sağda bulunan Assos Park veya biraz daha ileride olan Albena Hoteli havuzludur. Bütün hoteller denize sıfır ve klimalıdır. Havuz aramayan arkadaşlara Hunters’ ı tavsiye edebilirim. Hepsinde zeytinyağlı mezeler ve balık günlük menünün en başında vardır . Deniz mavi bayraklıdır ve suyu oldukça temiz ve soğuktur. Geniş, uzun ve taşlık bir plajı var Kadırga Koyu’ nun.
Behramkale Köyü’nde bulunan Assos Antik Kenti gezmek için Kadırga koyundan kalkan dolmuşlara binebilirsiniz. Arabayla ise 10 dakikada köydesiniz.
Assos denizden 200 metreyüksekte bir tepede bir volkan konisi üzerinde kuruludur. Lav akıntılarından oluşmuş kayalıklar kuzey ve güneyinde tabakalar halinde denize iner. Assos’u yerleşim yeri olarak seçilerek kentin burada inşa edilmesindeki en önemli etken hem denize hem karaya hakim konumda yer almasıdır. Filozof Aristo’nun felsefe okulu kurduğu Assos’ta gezilip görülecek çok tarihi mekan var. Behramkale köyü’ndeki Hüdavendigar Camii, Assos Antik Kenti’nde bulunan surlar, Akropol, Nekrapol, Athena Tapınağı, Amfi Tiyatro, Gymnasium, Hamam ve Agora bunların başlıcalarıdır.
Behramkaleliler’in el emeği göz nuru el işlerini , mis gibi zeytinyağlarını ve Assos kokan kekiğinden satış yaptıkları tezğahları köyün girişinden itibaren görebilirsiniz . Bütün tezgahlardaki fiyatlar hemen hemen aynı ama siz genede pazarlık yapın.
Soluklanmanız için kahveler mevcuttur. Burada damla sakızlı közde pişirilmiş türk kahvesinden bahsetmek istiyorum. Fincanda pişiriliyor bu yüzden içerken dikkatli olmakta fayda var .Biz hemen köyün girişindeki Ehl’i Keyf Cafe’de içtik kahvemizi, otantik bir yer.
no images were found
En yüksek noktada tanrıça Athena’ya adanmış Athena Tapınağı var, İ.Ö. 525 yıllarında yapılmış. Surların inşa edilmesinden sonra kente ve denizlere hâkim bir konumda inşa edilen tapınak baş tanrı Zeus’un çok sevdiği kızı sanat, strateji ve barış tanrıçası Athena’ya ithaf edilmiştir. Athena Assos’un koruyucu tanrısıdır.
Köylülerin satış yaptığı tezgahları takip ederseniz tam önüne geliyorsunuz. Giriş üçretlidir. Yetişkin 10 TL, çocuklara ücretsiz. Tapınağın yanında, Assos antik kenti surlarının bitişiğindeki cami 14.yüzyıl I. Murat Hüdavendigar dönemine ait.
Athena Tapınağı’nın yükseldiği tepeden denize bakıldığında antik iskelenin su altındaki kalıntıları rahatlıkla görülebilmektedir.Ayrıca doğal bir kaya oyuğunun içerisinde inşa edilmiş olan amfi tiyatro da buradan rahatlıkla görülebilmektedir.
Buradan limana inen yoluda gördük. Limana inen araba yolu dik ve virajlı. Yazın araba girişine kapalı liman. Zaten arabayla dolaşılacak bir yer değil. Limana 50 metre kala arabanızı park edebileceğiniz bir park yeri bulunuyor.
Assos limanı, daracık taş sokaklardan oluşan, bir avuç yer aslında. Sit alanı olduğu için sadece yüzyıllık taş yapıların restorasyonuna izin verilmiş. Dolayısıyla yapılaşmada ahengi bozan bir durum yok. Limanda sadece turistik tesisler bulunyor.
Yazan : Hülya Sayın dradnansayin@yahoo.com
25 Haziran-2 Temmuz/2011