kp7 Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve olağanüstü bir doğa mucizesi olan Kapadokya, orta Anadolu bölgesinde Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alanın ortak adıdır.
Çok geniş bir alanı kapsıyor bu sebeple gitmeden önce bir gezi planı yapmak zamandan ve benzinden tasarruf etmenizi sağlıyor. ( Bu arada Ankara dan gelenler için kısa bir not ;Ankara-Nevşehir arası uzaklık, 280 km.) Mamak-Elmadağ-Yahşihan ve Kırıkkale’ye geldiğinizde, güneye yönelerek Keskin-Akpınar-Kırşehir-Mucur-(Kayseri karayolundan ayrılıyorsunuz)-Hacıbektaş ve Gülşehir den sonra Nevşehir.
kp1 Biz gezimize Derinkuyu dan başladık.  Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde  olan Derinkuyu Nevşehir’e 29 km. uzaklıktadır. Akarsuyu ve gölü bulunmayan bu ilçenin içme suyu 60-70 m derinlikteki kuyulardan temin etmesinden dolayı “Derinkuyu” olarak adlandırılmıştır.İlçede 85 m derinliğinde bir yeraltı şehri bulunmaktadır. Bu yeraltı şehri, bir yeraltı şehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir.
1. NOT: Yer altı şehrine girmeden önce girişte müze kart almanız daha ekonomik bir tatil yapmanızı sağlar. (0-12 yaş ücretsizdir)
2. NOT: Panik atak veya kalp gibi bir rahatsızlığınız varsa burayı gezmeyin derim.  Derinkuyu yu gezdikten sonra Nevşehir’e 20 km. kp2
uzaklıkta, Nevşehir-Niğde yolu üzerinde bulunan ve eski adı Enegüp olan Kaymaklı kasabasındaki yeraltı şehrini ziyaret ettik . Yöre halkı, evlerini yeraltı şehrinin etrafına yapmış ve yeraltı şehrinin yüzeye yakın bazı mekanlarını depo, kiler, ahır olarak kullanmaktadır. Sadece 4 katı gezilebilecek durumda olan Kaymaklı yeraltı şehrinin tünelleri dar, alçak ve eğimlidir. Birden çok havalandırma bacası olan şehirde, bugün sadece bir baca görülebilmektedir.  kp3 Nevşehir’e 7 km. uzaklıkta bulunan Uçhisar kasabası, merkezdeki bölgenin en yüksek kaya kütlesinin içine ve çevresine oyulmuş olan kilise, manastır ve sayısız kaya evleriyle ünlüdür. “Kale” adı verilen bu kaya kütlesinin üstüne çıkıldığında, Avanos’a kadar olan bütün vadi ayaklarınızın altındadır.Bence fotoğraf meraklıları için burası cennetten farksız.

kp4 Nevşehir’e 10 km. uzaklıktaki Göreme kasabası Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alır. Göreme Kapadokya nın kalbidir. Burada güneşin batışını ve doğuşunu izlemenizi tavsiye ediyorum .Biz her ikisini de yaptık sabah 06.00 da havalanan balonları izlemek galiba en heyecanlısıydı. İsterseniz sizde yaklaşık 100 – 150 Euro ya bu balonlarla gezebilirsiniz. Ama havalanmalarını ve gökyüzünde süzülmelerini izlemek te ayrı güzel .

kp5  Geceyi Göreme de bolca bulabileceğiniz bir mağara otelde geçirdik (Traveller’s cave hotel, oda fiyatı 75 Euro ). Göreme’de hediyelik  eşyalar bol, ben en çok tığ işi takıları sevdim. Yemek fiyatlarını biraz abartılı bulduğumu söylemeden edemeyeceğim. Göreme Açık Hava Müzesindeki kiliseleri gezmek neredeyse yarım gün sürüyor ama burayı gezmeden sakın ayrılmayın .

kp6 Göreme’den sonra; hedef: Ürgüp. Nevşehir-Ürgüp arası uzaklık, 20 km. Ürgüp, Kapadokya’da konaklama yapmak isteyenler için en hareketli bölgedir. Adım başı rastladıgınız çeşit çeşit şarap satan dükkanlarıyla insanın şarap iştahını kabartıyor. Şarap sevmeyenlerin  üzüm suyu (organik) tercih edebileceğini söylemek isterim .

kp10 Zelve ve Paşabağı Avanos a giderken yolunuzun üstündedir ve mutlaka gezilmesi gereken yerler olduğunu düşünüyorum.

kp15 Zelve’ye 1 km. kalınca, bir tepeyi aştığınızda karşınıza, 3-4 kafalı peribacaları ve harikulade manzarasıyla Paşabağı çıkar. Avanos’a 5 km. uzaklıktaki Zelve üç vadiden oluşan eski bir yerleşim yeridir.  Biz oradayken hala restorasyon çalışmaları devam ediyordu. Unutmadan yanınıza mutlaka led li bir el feneri de alın, klise ve mağaralardaki karanlıkta eski resimleri ve yolunuzu görebilmek için gerekli.

kp18 Her bir vadide, kilise ve manastırlar ile kayadan oyma evler vardır. Antik çağlardaki ismi Hallys olan Kızılırmak nehrinin her iki yakasında kurulmuş olan Avanos, Kapadokya’nın turizm merkezlerinden biridir. Nevşehir’in 18 km. doğusunda yer alan bu şirin ilçe,  çanak-çömlek yapımcılığı ile ün kazanmıştır. Bölgede, antik çağlardan beri var olan çanak-çömlek yapımcılığı Avanos halkına miras olarak kalmıştır.

kp19 Nevşehir’e 46 km. uzaklıkta olan Hacıbektaş, Kırşehir yolu üzerindedir.Biz dönüş yolumuzun üstünde olduğu için burayı sona bıraktık.Siz isterseniz ilk başta burayı gezebilirsiniz.

kp20 Hacı Bektaş Veli‘nin dergahının bulunduğu mekan Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki eklerle bugünkü halini almış ve Cumhuriyet döneminde Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasıyla müze haline getirilmiştir. İçinde Hacı Bektaş-ı Veli ve Balım Sultan Türbeleri’nin bulunduğu külliyede; cami, çamaşırhane, hamam, aş evi, konuk evi ve çeşmeler yer alır. Müze olarak ziyarete açılan külliye birbiri ardına sıralanan üç avludan ibarettir.

Yazan : Hülya SAYIN
dradnansayin@yahoo.com

Hava Durumu
Bunlara da göz atın
Tags: Hacı Bektaş, Kapadokya, Nevşehir

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed