Kurban bayramında (2010-Kasım) kardeşlerime Larissa’ya yapmış olduğum Yunanistan seyehatinin en ilgi çekici yeri bana göre Meteora bölgesiydi. Tekirdağ’ da Metro turizim’in otobüsüyle Larissa’ ya ulaştım (yaklaşık 9 saat sürüyor fiyatı 50 euro olup oldukça konforlu sayılabilecek bir otobüs yolculuğuyla Gümülcine, Selanik’te mola verek ulaştım). Larissa‘dan Meteora 60 km olup Kalampaka tabelasını takip ederek ulaşıyorsunuz. Larissanın merkezindeki antik anfitiyatro kalıntılarını ve şu an Etnografya müzesini ( Müze camisinin yarısı yıkık olup eski bir Osmanlı camisidir) zamanınız kalırsa gezebilir ve merkezindeki cafe lerde Frape ( Grek cafe) içebilirsiniz. İstanbul’ dan Meteora (Kalambaka şehridedir) 890 km , İpsala’ dan 620 km uzaklıkta. Kastraki kasabası yanında kurulmuş manastırlar, kelimenin tam anlamıyla bir doğa harikası.
Kendinizi sanki Tolkien’in orta dünyasında bir Hobbit köyüne yada Avatar film setinde gibi hissediyorsunuz.
Meteora” kelimesinin sözlük anlamı “ gökyüzünde asılı ” demek. Fakat sonuçta sadece manastır görmek için bu kadar yol yapılmaz diyeler çevredeki Volos, Paralia gibi deniz kenerı turistik kuzey ege kasabalarından’da günübirlik turlar hep düzenlenmekte olup bu bölgeye yapacağınız bir geziye mutlaka Metrora günlük turu’da almanızı öneririm. Burası Türkiyeden otobüslü tur programlarının hepsinde’de bulunmakata olup dünyada çok iyi tanınmış bir yerdir.
Metoora’ ya gelen ilk keşiş MS 985 yılında Barnabas isimli bir münzevi olup bir mağarada inziva hayatı yaşamıştır. Bazıları buraların yapılış sebebinin , keşişlerin Osmanlı egemenliğinden korumak amacıyla bu bölgeye kaçmaları olduğu söylenmekle birlikte bu iddia mantıktan uzaktır ( zaten 500 yıl osmanlı toprağı olan bir bölgede bu şekilde kaçmak mümkünmü? ayrıca osmanlı inançlara baskı yapsa 500 yıl içinde bölgede hiç bir ortadoks kalırmıydı??? neyse fazla siyasete girmeyelim). Barnabas’ın mağarada inziva hayatını tamamlamasından yaklaşık 4 asır sonra bölgeye ilk kilise manastırlar yapılmaya başlanmış. Bunların en büyükleri “Megalo Meteora” , ve ”Varlam”olmak üzere 1382 den itibaren 23 manastır kurulmuş.
Meteora manastırları Unesco’nun Dünya Kültür Mirasları
listesinde de yer alıyor.Burası Thessaly ovasını yaklaşık 300 milyon yıl önce dolduran deniz hareketleriyle oluşmuş olup 300 mt
yüksekliğe varan bu kayaların tepesinde düzlükler oluşmuş. Manastırların yapan Ortadoks keşişler kaya bloğu tepesindeki düzlük alan ile birebir aynı genişlikte yapılmış olup, bir karış bile boşluk bırakmamışlar. Nasıl olmuşta bu manastırları bu kadar yükseğe yapabilmişler, bu bir muamma. Rahipler manastırlara birbirlerini ve diğer eşyalarını ipten yapılmış file asansörlerü vinçli mekanizmalarla çekmek suretiyle ulaşıyorlarmiş ve bildiğimiz
anlamda merdiven yada kara yolları yokmuş. Günümüzde ulaşım 1920 den sonra yapılan kara yolları
ve merdivenlerle de sağlanabiliyor. Ama halen turistlere gösteri olarak da yapsalar, file ile ulaşım da devam ediyor.
Meteora’da bugün içinde hala keşişlerin yaşadığı ve ziyarete açık olan 6 manastır var.
Manastırların isimleri Agia Triada veya Holy Trinity, Varlaam Monastery,
Monastery of Agios Nikolaos Anapafsas, Roussanou Monastery, Megalo Meteoro veya Metamorphisis ( manastırların en büyüğü ve müze olarak kullanılıyor ), Agios stefanos ( müze olarak kullanılıyor)
Meteora turizm potansiyeline Roger Moore ‘ un ünlü filmi ‘For Your Eyes Only’ ile kavuşmuştur. Filimde James Bond halat merdivenden manastıra tırmanıyordu. Bu sebeple James Bond filminin çekildiği “Agia Triada “manastırı‘‘James Bond’un manastırı’’ diye de anılıyor.
[Tekil Resim bulunamadı]Meteora’nın en büyük manastırlarından biri olan Varlam şu anda dış dünyaya açılmış ve çağa en ayak uydurmuş manastır. Varlaam Manastırın’da turistlerin talep edebileceği, gelir getirecek her şey düşülmüş. Manastırda tüm hediyelik eşya satışı mevcut. Kilise müzik kasetleri, ikonlar, tahtadan eşyalar vs bulmak mevcut.Meteora’ da şu an rahibelerin yaşadığı tek manastır ise Agios Stefanos ( Feminst’ler hemen hoplamasınlar kadınlara’da mekan düşünülmüş yani!). Burada çeşitli hediyelik eşyalar, özellikle de rahibelerin yaptığı dantel işlerini satıyorlar. Tüm manastırları ziyaret edecek kadınların etek giymeleri gerekiyor, Girişte etek temin edebiliyorsunuz.
Manastırların olduğu bölgenin oluşturduğu kayalıkların eteklerindeki Kastraki kasabasında çok güzel butik tarzı hoteller , cafe ve restaurantlar ( taverna) ile dinlenmek ve konaklamak için oldukça ideal. Kastraki’ nin kuzu çevirme ve kekikli kokoreç’i meşhurmuş. Kuzu çevirme, yanında sızma zeytinyağlı, kekikli, beyaz peynirli Yunan salatası (Grek Salad) ve yöresel köy şarabı’da deneyebilirsiniz.
Mutlaka yapın:
- Varlam ve Megalo Meteora manastırlarını ziyaret edin
- Kastraki kasabasındaki tavernalarda kokoreç
Yazan: Seçkin Ulusoy 14-18/Kasım/2010